10 Nisan 2015 Cuma

Renk Nedir?

RENK NEDİR?

Işığın cisimlere çarptıktan sonra yansıyarak duyumuzda bıraktığı etkiye renk denir. Güneşli bir günde renklerin daha parlak daha canlı olmaları kapalı bir havada ise renklerin parlaklığını kaybetmemelerini ve olduklarından daha koyu görünmelerin rengin ışığa bağlı olduğunu gösterir. Işık olmadığı zaman şekil ve renk olarak karanlıkta kaybolur. Doğada bulunan tüm renkler ana renklerden doğar. Bunların aralarında olmayan siyah ve beyazın oluşması söylenir. Bir cismin güneş ışığında depo olmuş renkleri yansıtmayıp yutuyorsa siyah eğer tümünü yansıtıyorsa beyaz olarak görülür. Bir renge siyah veya beyaz katılırsa o rengin koyu ya da açık tonu elde edilir.


Örneğin ; Maviye biraz siyah katılırsa mavinin koyu tonu, beyaz katılırsa açık tonu elde edilir. Bu durumda mavi renk olarak kalmış fakat tonları değişmiştir. Siyah ve beyaz ile ton değiştirilen renkler kıymetlerinden kaybederler. Derinlik vermek için bu yola başvurarak yapılan resimlerin renkleri azaltılır. Bu nedenle siyah, beyaz bunların karışımından meydana gelen griler renk olarak sayılmazlar. 

Ana renkler dediğimiz Kırmızı-Sarı-Mavi kendi aralarında eşit ölçülerle karıştırılarak oluşan renklere  Ara renkler denir. Bunlar turuncu, yeşil ve mor meydana getirir.

Renklerde Uyum : 

Bir makyajda çizgi düzeninin önemi kadar renklerin yan yana gelişlerinde aralarında bir bütünlük kurmalarında önemlidir. Renkler arasında bir uyum olmalıdır. Bir resimde yersiz ve ölçüsüz konan renkler o resmin güzelliğini bozar. Resimde renklerin uyumu (armonist) 3 türlü yapılır.

1.Ton Uyumu : Ton bir rengin ışık etkisi ile koyudan açığa doğru gösterdiği değerlerdir. Herhangi bir rengin tonları ile yapılan ahenge ton uyumu denir.

2.Yakın Renklerin Uyumu : 2 ya da 3 rengin karışımından kurulan uyumdur. 
Örneğin ; Mavi-Sarı-Mor karışımından olan yeşil yan yana düşen 3 renkle kurulan uyumdur.

3.Zıt Renkler Uyumu : Zıt renklerle ya da sıcak-soğuk renkler kurulan armonidir. Bu çeşit armonide genellikle taraflarından bir renk grubu ile resmin çoğunluğu boyanır. Karışım renk grubuyla da uyum sağlanır. 

Rengi 2 ayrı gruba ayırabiliriz.

1.Sıcak Renkler 
2.Soğuk Renkler

1. Sıcak Renkler : Sıcak renkler aydınlık ve ışıklı renklerdir. Bu grup renkler kırmızı ve sarının yer aldığı karışık renklerdir. Kırmızının tonları, sarının tonları ve her ikisinin karışımından oluşan turuncunun zengin tonları sıcak renkleri oluşturur. Ayrıca sıcak renklerin karıştığı ve ısıttığı renkler vardır. Kahverenginin içinde yer alan kırmızı ve sarı değerler yeşilin içindeki sarı bu iki rengi sıcak renklere yaklaştırır.

Kırmızı , Turuncu, Sarı 

2. Soğuk Renkler : Donuk ve gölgeli renklerdir. Bu renk grupları ana mavi rengin çevresinde oluşur. İçine sarı katarak ısınmış bir soğuk renk elde ederiz. Yeşili kırmızı ile karıştırırsak mora giden renkleri bulabiliriz. Soğuk renkler geride yer alır. Gökyüzü mavidir. Bitkilerin yeşili ise bu maviliğin önünde yer alır. Gökyüzü mavidir. Bitkilerin yeşili ise bu maviliğin önünde yer alır. Tam tersini düşünün görsel algılamalarda yükleyici etkiyi hissedebilirsiniz.

Mavi, Yeşil, Mor....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder